Handboog vereniging L'Union Boxtel

AD 1840

Handboogsport. 

 

Heden

 

 

 

 


Wedstrijden


Binnen het handboogschieten zijn er niet alleen veel verschillende varianten bogen, maar ook veel verschillende wedstrijden. Op deze manier is er voor iedereen wel wat te vinden wat hij leuk vind.
Hieronder staan de in Nederland meest voorkomende wedstrijdvormen kort toegelicht.
 

25 meter 1 pijl

Deze wedstrijden worden geschoten op een (semi) overdekte baan. Je schiet hierbij op 25 meter en, zoals de term wel doet vermoeden, iedere keer slechts een pijl. Deze wedstrijdvorm werd vroeger als cafésport beoefend en het tempo ligt dan ook wat lager. Vooral voor de reacreatieve- en gezelligheidsschutters is dit een mooie wedstrijdvorm.
De Nederlandse Handboogbond organiseert jaarlijks ook een landelijke competitie voor zowel individuele schutters als teams. Ook zijn er na de competitiewedstrijden regionale en landelijke kampioenschappen.
 

Indoor

Indoor FITABij deze wedstrijdvorm word met 3 pijlen op 18 meter geschoten. Deze wedstrijden worden altijd op een geheel overdekte doel verschoten. Een van de verschillen met het 25 meter 1 pijl systeem is dat deze wedstrijdvorm ook geschikt is voor de wat meer actieve schutter. Er word ook gebruik gemaakt van tijdwaarneming.
Ook in deze wedstrijdvorm word er een competitie met kampioenschappen voor individuele schutters en teams georganiseerd. Daarnaast zijn er nog de zogenaamde Indoor FITA's, georganiseerd door verschillende verenigingen door het hele land. Deze bestaan uit twee indoor wedstrijden, eventueel gevolgd door finalerondes.
 

FITA

FITA en veldwedstrijden worden buiten verschoten. Een FITA wedstrijd duurt vaak een hele dag en je schiet op een aantal verschillende afstanden. (Heren tot 90 meter en dames tFITAot 70) Deze wedstrijden zijn vooral voor de gevorderde schutter, omdat je al een wat krachtiger boog nodig hebt om de langste afstanden te kunnen schieten. Daarnaast speelt ook het weer een rol bij deze wedstrijdvorm.

 

Veld

Een veldVeldwedstrijd wordt verschoten in bossen en natuur. De doelen staan op verschillende afstanden geplaatst, die je zelf moet schatten. Ook komt het voor dat het doel veel hoger of lager of zelfs aan de andere kant van een water staan. Behendigheid is hier het sleutelwoord.
Er zijn twee varianten op deze wedstrijdvorm; de 3D, waarbij je op namaakdieren schiet en de gewone veldwedstrijd waarbij je op een blazoen schiet.
Deze wedstrijdvorm komt in nederland niet erg veel voor. In België en Duitsland worden deze wedstrijden wel vaker georganiseerd; bijvoorbeeld in de Ardennen. In principe kan iedere schutter die graag in de natuur is deze wedstrijden schieten, echter om ze te winnen heb je veel ervaring nodig.

 Evenementen

FaceBook

Handige Links