Handboog vereniging L'Union Boxtel

AD 1840

Handboogsport. 

 

Heden

 

 

 

 Materiaal

Schieten kan op vele manieren. Om te beginnen heb ja al een aantal disciplines, ieder vaak nog onderverdeeld in een aantal subcategorieƫn. De belangrijkste worden hieronder kort toegelicht.

BarebowBarebow

Schieten met een traditionele boog zonder alle moderne toeters en bellen. Een selecte groep schutters schiet met een simpele boog of zelfs een traditionele boog. Vaak vanuit een historisch oogpunt, maar ook omdat men het gewoon leuk vind. Er wordt hierbij ook nog wel gebruik gemaakt van een ouderwetse houten pijl. Een aantal van deze schutters heeft daarnaast ook nog de hobby om zelf deze traditionele bogen te maken.

 

Heden

Recurve

Verreweg de meeste schutters schieten met de moderne recurveboog.Deze boog borduurt voort op de barebow, maar maakt daarbij gebruik van moderne technologie. Zo zijn deze bogen gemaakt van metaal of zelfs carbon. Ook gebruikt men een vizier en stabilisatoren om trillingen op te vangen. Hierdoor zijn deze bogen krachtiger en nauwkeuriger.

 

 

 

 

 

Compound

HedenDeze relatief nieuwe vorm van schieten begint steeds meer op te komen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van excentrische wielen in de lat, en mag men een vergrootglas en waterpas gebruiken bij het richten. Deze boog is nog krachtiger en nauwkeuriger als de recurve, maar kan met relatief weinig kracht worden gehanteerd. Hierdoor is dit een ideale boog voor minder validen en ouderen die de recurve niet meer fatsoenlijk kunnen hanteren.

 

 

 

 

Daarnaast zijn er nog een tweetal varianten die enigzins buiten het handboogschieten vallen. Dit zijn kruisboogschieten en het zogenaamde Kyudo schieten. Deze laatste vorm is afkomstig uit Japan, en het gaat daarbij vooral om het ritueel schieten.Evenementen

FaceBook

Handige Links